niedziela, 8 grudnia 2013

Pomysły na Tartine Bread - jarmuż i orzechy włoskie

Jak już pewnie zwróciliście uwagę zmieniłam trochę wygląd mojego bloga. Postawiłam tym razem na odcienie bieli, szarości i czerni. Mam nadzieję, że się Wam podoba ?
Pomysł na ten chleb wpadł mi tak po prostu do głowy. Siedziłam sobie w kuchni, patrzyłam się na nowo nabyte, świeże warzywe i miskę orzechów włoskich przywiezionych od mamy, które juz leżaly jakiś czas. 
Wyobraziłam sobie wtedy taki chleb z dużą ilością dodatków, do którego właściwie wystarczy masło lub nawet nie, żeby smakował. 
Długo nie czekałam tylko od razu z samego rana nastawiłam levain na mój ulubiony Tartine Bread.  Wieczorem, gdy był już bardzo aktywny, zrobiłam chlebek z dodatkiem posiekanego jarmużu, orzechów włoskich i z odrobiną parmezanu, upiekłam rano dnia kolejnego. Pyszny ! :)



Chleb zrobiłam z połowy skladników na klasyczny Tartine Bread. 
Wraz z mąką dodałam 2 liście fioletowego i 1 liść zielonego jarmużu drobno posiekane i przysmażone krórko na oliwie z odrobiną soli i pieprzu, garść posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki startego parmezanu. Dalej postępowałam jak przy klasycznym.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Jest wspaniały, też chcę go mieć:-) idę nastawić levain:-)

    OdpowiedzUsuń