Stąd też dzisiaj pojawił się ten jeszcze letni i orzeźwiający chłodnik. Jest dość wyrazisty, jednocześnie kwaśny i ostry, bardzo kremowy. W oryginalnym przepisie nie było ani grama soli, ale ja uważam, że szczypta się przyda ;) Zapraszam ;)
SKŁADNIKI(2-4 porcje):
- 2 dojrzałe awokado
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 250 ml jogurtu naturalnego pełnotłustego (użyłam greckiego)
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili ( użyłam małe świeże chili, posiekane)
- sok z 1/2 limonki
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- posiekana, świeża natka kolendry do dekoracji
- sól do smaku
Oba awokado obieramy i usuwamy z nich pestki. Do blendera wkładamy jabłko, awokado, jogurt, chili i sok z limonki. Miksujemy na jednolitą masę.
Bulion trochę podgrzewamy, aż uwolni aromat.Wlewamy go do zmiksowanej już masy i miksujemy wszystko na bardzo gładko. Solimy do smaku i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem każdą porcję dekorujemy kolendrą i np. plasterkami papryczki chili.
Smacznego:)
Źródło:
Widzę tutaj moje smaki, świetny chłodnik :)
OdpowiedzUsuń