poniedziałek, 2 lipca 2012

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

W tak gorące dni mam ochotę jedynie na lekkie ciasta i koniecznie z owocami. 
Jest to najzwyklejsze ciasto biszkoptowe z przewagą białek i z dodatkiem świeżych czereśni.

SKŁADNIKI:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wydrylowane czereśnie w dowolnej ilości
Piekarnik na nastawiamy na 160-170 stopni.
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w jednej misce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i stopniowo dodajemy mieszankę z mąki.
Wlewamy ciasto to tortownicy( 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Na wierzch kładziemy czereśnie. Pieczemy przez około 30-40 minut do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku. ( ja dodatkowo postąpiłam z nim jak z biszkoptem rzucanym, czyli po upieczeniu zrzuciłam go z 60 cm na podłogę). Wystudzony biszkopt możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego;)




5 komentarzy:

  1. Lubię takie zwykłe ciasta z owocami, do tego cappuccino albo kompocik mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. no i tym przepisem podbiłaś moje serce:D

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do udziału w akcji w czeresniowym raju

    OdpowiedzUsuń
  4. No to teraz zapragnęłam czereśni i takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń