czwartek, 10 listopada 2011

Razowa szarlotka z rodzynkami

Obiecuję, że to już ostatnia szarlotka :) przynajmniej w tym miesiącu.
Przepis jest mixem kilku różnych  przepisów, nie umiem powiedzieć co jest z którego, bo wszystko jest tak zmodyfikowane, że mogę uznać, że jest to mój autorski pomysł na szarlotkę ;)



SKŁADNIKI:

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 150 g rodzynek
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • otręby orkiszowe( mogą być tez inne)
Mąkę z tłuszczem siekamy nożem, dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy do momentu aż uzyskamy kulę( może się trochę rozpadać). Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę, dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną i rodzynki, wszystko razem mieszamy.
Większą połowę ciasta wyciągamy i wlepiamy w spód i trochę boki(2-3 cm wysokości) formy (ok. 30cm x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy około 10 min w 190 stopniach. 
Na podpieczony spód wsypujemy trochę otrębów, wykładamy przygotowane jabłka i robimy kruszonkę z pozostałego ciasta.
Całość pieczemy około godziny  w 190 stopniach, aż wierzch będzie się rumienił. 
Gotowa szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego;)




8 komentarzy:

  1. Poproszę duuuży kawał. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie szarlotki,które tu widzę są tak zachęcające,że trudno się im oprzeć.A ta ostatnia szczególnie,wiec proszę/i chyba nie tylko ja/ o więcej takich pomysłów.Kiedyś je wypróbuję,bo w tej chwili musiałabym zjadać je sama,a to chyba nie zdrowo..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie szarlotka moglaby pojawiac sie tu codziennie! Zwlaszcza teraz, jesienia, kiedy mam ogromna ochote na wszystko z jablkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudna! ja też się na nią piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudnie wygląda! :)
    Nie dziwię się, że u ciebie tyle szarlotek. Z tych owoców można zrobić praktycznie wszystko, wszystko co dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Razowe szarlotki mają wyjątkowy smak!
    Apetycznie u Ciebie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń