wtorek, 25 listopada 2014

Ciasto cytrynowe

Ciasto samo w sobie proste, takie raczej codzienne, mocno cytrynowe i orzechowe jednocześnie (myślę że jak bym miała migdały zamiast orzechów ziemnych to smak byłby bardziej cytrynowy niż orzechowy).
Przepis od Sophie Dahl.




SKŁADNIKI ( tortownica o średnicy 20 cm,, w przepisie jest 23 cm):
  • 150 g masła
  • 225 g drobnego cukru (użyłam trzcinowego)
  • 6 jajek (żółtka oddzielnie od białek)
  • sok i skórka otarta z 4 cytryn
  • 300 g mielonych migdałów ( zastąpiłam mielonymi orzechami ziemnymi)
  • 115 g mąki ziemniaczanej
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Foremkę natłuszczamy i wysypujemy mąką ziemniaczaną. 
Masło ucieramy z cukrem, ddoajemy wszytskie żółtka, a następnie sok z cytryny i skórkę.
W drugiej misce ubijamy białka na niezbyt sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 40-50 minut. Odstawiamy do wystygnięcia na kratkę, bez bocznej części formy, a póżniej wykładamy ciasto do góry dnem (pominęłam ten krok).
Podajemy z czym chcemy tak naprawdę. Ja posypałam cukrem pudrem, ale ciekawiej smakuję jak się poda z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego z odrobiną miodu. Można też podać z lemon curd, lodami, bitą śmietaną. Pomysłów jest wiele, ale bez dodatków jest za suche moim zdaniem.

Smacznego :)



Źródło:


2 komentarze:

  1. faktycznie można nie dodawać orzechów, by uwydatnić smak i zapach cytryny. Uwielbiam takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem połączenia cytryn z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń