niedziela, 21 września 2014

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Dzisiaj za wiele nie napiszę. Tylko o cieście idealnie kruchym, z puszystą słodką pianką budyniową, której smak przełamują lekko kwaśne maliny. Proste i pyszne. 
To tyle ode mnie na dzisiaj, wracam do leniwej niedzieli i Wam też takiej życzę !
Według receptury z Moje Wypieki. Lekko pozmieniałam składniki. 


SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
dodatkowo:
  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia
ciasto: Masło kroimi w kostkę i zagniatamy szybko z resztą składników. Dzielimy je na dwie części : 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy. 
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.  Blachę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na spód na tarce. Lekko przyklepujemy dłonią i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut i studzimy.

budyniowa pianka: Zaczynamy ubijać białka, gdy spód jest całkowicie wystudzony. Jeżeli będą już sztywne to powoli wsypujemy cukier po łyżce, dodajemy ekstrakt z wanilii, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy powoli budynie i na koniec wlewamy cieniutką strużką olej. 
Na podpieczony spód wykładamy ubitą piankę, a na nią maliny otworami do góry i na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy przez około 30-40 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. Upieczone lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub nie, zależy jak lubicie. 

Smacznego :)


1 komentarz: