sobota, 18 stycznia 2014

Spaghetti z buraczanym pesto - III edycja "Lubelskiego Kociołka"

Tym razem w roli głównej burak. Długo się zastanawiałam co by z niego zrobić, żeby było pysznie i ciekawie jednocześnie. Natknęłam sie na ten przepis i powiem szczerze, że na początku nie byłam do niego przekonana, myślałam, że to nie będzie smaczne po prostu. 
Zaryzykowalam jednak i skorzystałam z przepisu, zmieniłam jedynie ilość składników na dwie porcje, a nie cztery i użyłam miagdałów zamiast orzechów włoskich. 
Jest to dość specyficzne w smaku spaghetti, ale naprawdę smaczne jak dla mnie, takie ciekawe, inne. 
Po przepisy z III edycji "Lubelskiego Kociołka" zapraszam też do dziewczyn:



SKŁADNIKI( 2 porcje):
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 duży burak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki migdałów
  • około 1-2 łyżki startego sera typu parmezan (ja użyłam sera bursztyn)
  • sok z 1/4 limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Najpierw gotujemy buraka, nie obierając go ze skórki wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy do miękkości, około 30 minut i studzimy.
W tym samym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. 
Buraka obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera razem z obranym ząbkiem czosnku, migdałami, łyżką oliwy i sokiem z limonki. Miksujemy na gładkie pesto i dodajemy ser, doprawiamy solą i pieprzem, a gdy jest za gęste dolewamy jeszcze oliwę.
Do makaronu dodajemy pesto i mieszamy. Możemy podać posypane startym serem i ozdobić dodatkowo kawałkami limonki. 

Smacznego :) 


7 komentarzy:

  1. Super wygląda. Ostatnio też zastanawiałam się nad jakimś buraczanym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszące połączenie, tak kusi, iż sama je przyrządzę niebawem:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny wygląd ale dzisiaj wszystkie nasze dania z burakiem wyglądają właśnie tak pięknie. To magia tego koloru. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować ten przepis - jestem strasznie ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam buraki ;-) Makaron był pewnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, uwielbiam makarony i buraki również, robiłam podobne wg,kuchni lidla, a dziś mam z pesto ze szpinaku, mniam :)

    OdpowiedzUsuń