niedziela, 19 stycznia 2014

Ciastka czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Dzisiaj krótko, tylko o ciastkach. I to mocno czekoladowych ciastkach !
Chrupiące na zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Z dodatkiem powideł śliwkowych i dużą ilością czekolady.
Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku (tutaj).



SKŁADNIKI (około 20 ciastek):
  • 1 szklanka mąki razowej (użyłam pszennej)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki migdałów mielonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych (użyłam domowych)
  • 1 duże jajko
  • 100-150 g posiekanej czekolady
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. 
W dużej misce mieszamy suche składniki. W oddzielnej misce miksujemy masło z miodem, powidłami i jajkiem. Dodajemy zmiksowaną masę do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy jeszcze raz. 
Wykładamy papierem do pieczenia dwie blaszki, na każdej z nich układamy łyżką ciasteczka w sporych odstępach, żeby nam się nie zlały w całość podczas pieczenia. 
Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13-15 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz