piątek, 1 marca 2013

Tartaletki z jabłkami i bezą

Z poprzedniej szarlotki zostało mi trochę ciasta kruchego, zastanawiałam się co z nim zrobić od dwóch dni. Pomysł w końcu wpadł mi do głowy, ale za to jaki ! Wymyśliłam tartaletki, z pysznymi jabłkami z pomarańczową skórką i migdałami, a na to chrupiąca beza. Całość smakowała przepysznie;)



SKŁADNIKI( 4 tartaletki):
  • 1/4 ciasta kruchego z tego przepisu
  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1/2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
beza:
  • 2 duże białka
  • 130 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Foremki do tartaletek( 4 sztuki) smarujemy masłem i wyścielamy kruchym ciastem. Wkładamy je do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukier wsypujemy na patelnię, podgrzewamy na średnim ogniu, aż się trochę skarmelizuje. Następnie dorzucamy jabłka, płatki migdałowe i kandyzowaną skórkę pomarańczy, smażymy kilka minut, aż sok wyparuje i będą przypominały dżem. Zdejmujemy wtedy z ognia i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy, aż masa będzie błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy.
Przygotowane 4 foremki z ciastem napełniamy smażonymi jabłkami i nakładamy na wierzch bezę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Zostawiamy chwilę w foremkach po upieczeniu, następnie wyciągamy z foremek i studzimy na kratce.

Smacznego:)






8 komentarzy:

  1. Niedawno robiłyśmy podobne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i to jest w kuchni najfajniejsze, ze z resztek i pozostałości można wyczarować takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami nawet wyjdzie lepsze niż te planowane;)

      Usuń
  3. Jak tak wygląda to musi smakować przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne! Porywam Ci jedną;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń