sobota, 26 stycznia 2013

Chlebek bananowy wg Sophie

 Najlepszy chlebek bananowy jaki jadłam, jest treściwy i wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach.
Z przepisu Sophie Dahl, mojej ulubionej kulinarnej pisarki.
Dzisiaj będzie krótko, bo sporo nauki na mnie czeka;)



SKŁADNIKI:
  • 75 g miękkiego masła
  • 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko, rozkłócone
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 170 g mąki( dałam pszenną typ 650)
Keksówkę długości 20 cm smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
Banany, cukier, masło, jajko i ekstrakt wkładamy do miski i ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy sodę i sól, a następnie powoli dodajemy mąkę. 
Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia ( ja nie wytrzymałam i zjadłam jeszcze ciepłe :D )



Źródło:


5 komentarzy:

  1. mam tę książkę ale przepisu na chlebek jeszcze nie robiłam ;) teraz wiem ze warto ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio się przekonałam do chlebka bananowego. Zrobiłam wersje Nigelli, ale teraz i na tą mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny, też planuję go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sophie nie ma sobie równych w temacie tegoż słodkiego wypieku,choć lubię poeksperymentować,tu coś sypnąć,tam odjąć i stworzyć powiedzmy własny,śniadaniowy chleb,bo wg mnie nadaje się idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chlebek bananowy! mogłabym go jeść codziennie :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń