środa, 15 stycznia 2014

Małdrzyki - serowe placuszki

Lubię śniadania, ale nie jakieś tam zwykłe kanapki. Moje śniadania muszą być różnorodne, nie monotonne, staram się codziennie wymyślać coś nowego, innego. Tak samo mam z innymi posiłkami.  Gdy, nadchodzi weekend przeglądam masę książek, magazynów kulinarnych, blogów i robię plan niemal, że na cały tydzień. Planuję śniadania, obiady, kolacje i dlatego nie mam problemu co ugotować kolejnego dnia. Po prostu zaglądam do kalendarza i jedyne co mi pozostaje zrobić to listę zakupów na kolejny dzień. 
Wiadomo, że nie zawsze wszystko mi się uda zrobić co sobie zaplanuję, czasami się natknę na taki przepis, że chcę go zrobić natychmiast i nie ważne, że nie mam go w planach, a innej potrawy w ogóle nie zrobię.
Planowanie posiłków jest pomocne przy organizacji własnego czasu, ale takie spontaniczne gotowanie też jest przyjemne, a może nawet ciekawsze, bardziej zaskakujące. 
A wy jak robicie, planujecie na cały tydzień czy z dnia na dzień gotujecie to co wam przyjdzie akurat do głowy ? A może tak jak ja ? :) Jestem mocno ciekawa.

Ten przepis był jednym z tych planowanych. Gdy, tylko zobaczyłam go na blogu Liski wiedziałam, że wypróbuję w najbliższym czasie i od razu wpisałam w kalendarz. Są to pyszne placuszki serowe, można nawet powiedzieć, że są to takie smażone serniczki. Nazywają się małdrzyki i smakują przepysznie, nigdy wcześniej nie jadłam podobnych. Podane z powidłami i posypane cukrem pudrem, już je uwielbiam:)


SKŁADNIKI( 2 porcje):
  • 250 g białego sera twarogowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej + troche do obtoczenia placuszków
  • 100 ml oleju roślinnego do smażenia (użyłam oliwy z oliwek) + 1 łyżka masła
  • do podania: ulubione dodatki ( ja np. podałam z domowymi powidłami śliwkowymi i cukrem pudrem)
Do miski wkładamy ser i rozgniatamy go widelcem, dodajemy jajko, cukier, wanilię i mąkę. Dokładnie łączymy ale nie miksujemy. Formujemy z powstałej masy serowej około 6-8 placuszków i obtaczamy je w mące.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wkładamy placuszki na rozgrzany tłuszcz i smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

1 komentarz: