Nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego bez jajek, aż wpadłam na blog Green Morning i ten przepis, swoją droga przecudny blog. Na pewno nie będzie to jedyny przepis z jakiego skorzystam, bo jeszcze wyszukałam ciekawy przepis na sernik i wiele innych.
To ciasto jest mniej puszyste bo bez jajek, ale za to bardziej wilgotne i aromatyczne. Warte wypróbowania moim zdaniem.
Zrobiłam z połowy porcji, ale jak chcecie możecie podwoić składniki na ciasto i upiec dużą blachę marchewkowego.
SKŁADNIKI( na małą formę do babki lub małą tortownicę o średnicy 20 cm):
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ( lub tak jak w oryginale: 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 1 szklanka mąki krupczatki)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka marchwi stratej na grubych oczkach
- 1/2 szklanki ananasów z puszki, lekko zmiksowanech w blenderze
- 125 g miękkiego masła lub margaryny
- 2,5 łyżki mleka skondesowanego
- 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 lyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- mała garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- kasza manna do wysypania blaszki
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Margarynę lub masło miksujemy z cukrem i mlekiem na puszystą masę, dodajemy po łyżce jogurtu ciągle miksując . Klejno wsypujemy proszek do pieczenia, sodę i wylewamy na nią sok z cytryny, ma się spienić. Mieszamy wszystko. Następnie dodajemy przyprawy, skórkę z cytryny, marchew i ananasa, dokładnie mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy łyżką, na koniec dodajemy orzechy.
Formę smarujemy masłem lub margaryna i wysypujemy kaszą manną. Przekładamy do przygotowanej formy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę, pieczemy do suchego patyczka.
Lekko studzimy ciasto w formie, po czym wyciągamy je. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz