Genialny jest ten kto wymyślił blender, nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego. Przecież uwielbiam zypy krem! Szczerze to chyba nie znajdziecie u mnie na blogu innej zupy niż w postaci kremu.
Ta jest genialna! Musicie wypróbować! Idealna na chłodniejsze dnie, z rozgrzewającym imbirem i z chrupiącymi grzankami. Jedna z pyszniejszych zup jakie robiłam :) Skorzystałam z przepisu Pascala (klik).
SKŁADNIKI:
- 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
- 100 g masła
- 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 1 pomarańcza
- świeży kawałek imbiru, około 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- kilka kromek zwykłego chleba (ja użyłam orkiszowy)
- garść drobno posiekanej natki pietruszki ( w oryginale była kolendra)
- pieprz i sól, swieżo mielone
- 2 szczypty kminku
- 150 ml śmietanki 30 %
- 5 łyżek oliwy z oliwek
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy kolejno marchew pokrojoną w półtalarki, starty imbir i kminek.
Skórke pomarańczy ścieramy na tarce, wyciskamy do garnka sok z pomarańczy i dorzucamy startą skórkę. Mieszamy, zeby wszystko przeszło smakiem pomarańczy. Wlewamy do garnka bulion, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy około 15 minut, aż marchew będzie miękka. Zmniejszamy ognień i miksujemy zupę za pomocą blendera. Po zmiksowaniu ponownie podgotowujemy.
Na koniec dodajemy 150 ml śmietanki, doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz robimy grzanki: Odkrawamy z kromek chleba skórki, miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 40 g masła. Wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzany tłuszcz. Smażymy mieszając, żeby grzanki były równomiernie usmażone i chrupiące.
Natkę drobno siekamy i dodajemy do grzanek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Zupę podajemy na ciepło posypaną grzankami, ewentualnie dekorujemy swieżą natką.
Smacznego :)
Skórke pomarańczy ścieramy na tarce, wyciskamy do garnka sok z pomarańczy i dorzucamy startą skórkę. Mieszamy, zeby wszystko przeszło smakiem pomarańczy. Wlewamy do garnka bulion, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy około 15 minut, aż marchew będzie miękka. Zmniejszamy ognień i miksujemy zupę za pomocą blendera. Po zmiksowaniu ponownie podgotowujemy.
Na koniec dodajemy 150 ml śmietanki, doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz robimy grzanki: Odkrawamy z kromek chleba skórki, miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 40 g masła. Wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzany tłuszcz. Smażymy mieszając, żeby grzanki były równomiernie usmażone i chrupiące.
Natkę drobno siekamy i dodajemy do grzanek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Zupę podajemy na ciepło posypaną grzankami, ewentualnie dekorujemy swieżą natką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz