niedziela, 9 marca 2014

Koktajl jaglany z imbirem, marchewką i jabłkiem

Nie dawno odkryłam bloga z bardzo zdrowymi, zbilansowanymi posiłkami, a przede wszystkim z dużą ilością pomysłów na kaszę jaglaną. Autor bardzo szczegółowo opisuje wszystkie składniki, ponieważ jest dietetykiem medycyny chińskiej. Piszę jak każdy ze składników wpływa na nasz organizm i w ogóle mnóstwo przydatnych informacji. Zajrzyjcie tu koniecznie (klik) !
Przepis na koktajl właśnie zaczerpnęłam z jego strony i podaję go w takiej wersji w jakiej mi najbardziej smakował. Tutaj zapraszam po oryginalny przepis i mnóstwo informacji, których ja nie potrafię tak profesjonalnie Wam przekazać.


SKŁADNIKI(2-3 porcje):
  • 4 średnie marchewki ugotowane na parze (lub normalnie w wodzie, tylko wtedy również wykorzystujemy  ją do koktajlu)
  • 8-10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 10-12 migdałów bez skórki
  • woda mineralna lub ta pozostała z gotowania marchewek
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 małe jabłka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • ewentualnie łyżeczka miodu do smaku
Marchewkę miksujemy z dodatkiem wody. Następnie dodajemy kaszę, migdały, obrany świeży imbir, jabłka pokrojone na mniejsze kawałki, cynamon i kurkumę. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli masa jest zbyt gęsta to dolewamy jeszcze wody i ewentualnie trochę miodu do smaku. Miksujemy raz jeszcze. Podajemy w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz