Nie dawno odkryłam bloga z bardzo zdrowymi, zbilansowanymi posiłkami, a przede wszystkim z dużą ilością pomysłów na kaszę jaglaną. Autor bardzo szczegółowo opisuje wszystkie składniki, ponieważ jest dietetykiem medycyny chińskiej. Piszę jak każdy ze składników wpływa na nasz organizm i w ogóle mnóstwo przydatnych informacji. Zajrzyjcie tu koniecznie (klik) !
Przepis na koktajl właśnie zaczerpnęłam z jego strony i podaję go w takiej wersji w jakiej mi najbardziej smakował. Tutaj zapraszam po oryginalny przepis i mnóstwo informacji, których ja nie potrafię tak profesjonalnie Wam przekazać.
SKŁADNIKI(2-3 porcje):
- 4 średnie marchewki ugotowane na parze (lub normalnie w wodzie, tylko wtedy również wykorzystujemy ją do koktajlu)
- 8-10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 10-12 migdałów bez skórki
- woda mineralna lub ta pozostała z gotowania marchewek
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 małe jabłka
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- ewentualnie łyżeczka miodu do smaku
Marchewkę miksujemy z dodatkiem wody. Następnie dodajemy kaszę, migdały, obrany świeży imbir, jabłka pokrojone na mniejsze kawałki, cynamon i kurkumę. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli masa jest zbyt gęsta to dolewamy jeszcze wody i ewentualnie trochę miodu do smaku. Miksujemy raz jeszcze. Podajemy w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz