piątek, 7 marca 2014

Ciasto z konfiturą borówkową

Ciasto samo w sobie jest banalnie proste. Ważne jest żeby użyć konfitury jak najlepszej jakości, bo to ona nadaje mu charakteru. Możesz użyć konfitury w dowolnym smaku, u mnie akurat z borówki amerykańskiej od Pani Joli H. z którą m.in. działam na rzecz Slow Food. 
O tak, Pani Jola robi przepyszne konfitury :)

Przepis na ciasto jest od Nigelli, oryginalna nazwa to "Crostata".




SKŁADNIKI:
  • 75 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 g konfitury z borówki amerykańskiej (lub innej waszej ulubionej, najlepiej domowej)
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Tortownice o średnicy 20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
W dużej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku ciągle ucierając. Dodajemy przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy i na koniec dodajemy skórkę z cytryny.
Przekładamy ciasto do foremki zgarniając do brzegów, żeby boki były około 2,5 cm grubsze niż środek. 
Konfiturę nakładamy w środek ciasta, a boki pozostawiamy czyste.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-45 minut, aż będzie rumiane. Ostawiamy do wystygnięcia w formie.

Smacznego :)


Źródło:


3 komentarze: