Ta pasta jest pyszna, moim zdaniem przebiła nawet hummus który tak uwielbiam.
Korzystałam z tego przepisu od Liski.
Wiem, że ostatnio rzadko tu jestem, ale niedługo nadrobię. Obiecuję :)
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka sezamu, uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżeczka kminku, również uprażonego
- 400 g ugotowanej białej fasoli
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- kilka gałązek świeżego tymianku (lub szczypta suszonego tymianku)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 30-40 ml oleju (może być dowolny, ja użyłam akurat słonecznikowego, ale lniany, rzepakowy czy nawet oliwa z oliwek też się sprawdzą)
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
Wszystkie składniki oprócz jogurtu miksujemy, dodajemy jogurt i mieszamy. Jeśli pasta jest za gęsta możemy dodać więcej jogurtu lub w wody pozostałej po ugotowaniu fasoli.
Pastę podajemy posypaną uprażonym sezamem i papryką.
Smacznego :)
Wypróbuję! :) Wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń