Jak Wam się podoba taki zestaw?
Pyszny likier kokosowy, a później kokosanki lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i trochę alkoholowe (mogą być bezalkoholowe jeżeli użyjesz zwykłych świeżych wiórek).
Przepis na likier znalazłam na tym blogu , tylko zrobiłam z połowy porcji. Natomiast przepis na kokosanki zaczerpnęłam z książki Nigelli "Jak być domową boginią", a właściwie się nim inspirowałam, bo go znacznie zmodyfikowałam.
Ogólnie wyszło całkiem smacznie, ładnie, tak biało :)
LIKIER
SKŁADNIKI:
- 250 g wiórków kokosowych
- 200 ml spirytusu
- minimum 250 ml chłodnej wody (filtrowanej lub przygotowanej)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
Wiórki wkładamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą. Słoik zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie potrząsamy słoikiem i w razie potrzeby dolewamy więcej wody ( w zależności od tego jak mocny chcemy mieć likier).
Po tym czasie przecedzamy wiórki przez gazę ( wiórki możemy wykorzystać do kokosanek ).
W misce mieszamy mleko skondensowane i mleko kokosowe. Następnie dolewamy do mleka wódkę kokosową ( kolejność jest ważna). Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce.
KOKOSANKI
SKŁADNIKI:
- białko 2 dużych jajek
- 100 g cukru
- 30 g mielonych migdałów ( można zastąpić jakąś mąką)
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g świeżych wiórków (lub tych co pozostały po likierze)
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Białka z dodatkiem soli ubijamy na niezbyt sztywna pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru i ubijamy dalej. Masa ma być sztywna i lśniąca. Kolejno dodajemy migdały, wanilię, ocet winny i wiórki kokosowe delikatnie łączymy z masą białkową za pomocą łyżki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką spore porcje ciasta o średnicy 5 cm. Nie spłaszczamy ich, mają być okrągłe. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy nasze kokosanki około 20 minut. Wyciągamy, gdy miejscami będą złociste.
Smacznego :)
Biało ale jak smacznie ;D
OdpowiedzUsuńMniam ależ narobiłaś mi smaka na tą biała miksturę :).
OdpowiedzUsuń