wtorek, 11 lutego 2014

Zupa krem z pasternaku...

... z cynamonem i wędzonym boczkiem. Kolejna zupa krem w której się zakochałam. Słodki pasternak z lekko pikantnym cynamonem i chrupiącym wędzonym boczkiem. To jest pyszne, naprawdę. Spróbujcie !

Przepis znalazłam na blogu Chili & Tonka.



SKŁADNIKI ( 4 porcje):
  • 7 średnich pasternaków
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 2 duże szczypty cynamonu + do dekoracji
  • 200 ml płynnej śmietany
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • sól i pieprz
Obieramy pasternak i kroimy w kostkę, cebule również obieramy i drobno siekamy. 
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule i smażmy do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pasternak, cynamon i bulion. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut, aż pasternak będzie miękki. 
W tym samym czasie, gdy zupa się gotuje smażymy plastry boczku. Ściągamy z patelni jak już będą ładnie przyrumienione i chrupiące. 
Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera dolewając powoli śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z plastrem boczku i oprószoną cynamonem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz