Przepis znalazłam na blogu Chili & Tonka.
SKŁADNIKI ( 4 porcje):
- 7 średnich pasternaków
- 1 szalotka lub mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 duże szczypty cynamonu + do dekoracji
- 200 ml płynnej śmietany
- 4 plastry wędzonego boczku
- sól i pieprz
Obieramy pasternak i kroimy w kostkę, cebule również obieramy i drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule i smażmy do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pasternak, cynamon i bulion. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut, aż pasternak będzie miękki.
W tym samym czasie, gdy zupa się gotuje smażymy plastry boczku. Ściągamy z patelni jak już będą ładnie przyrumienione i chrupiące.
Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera dolewając powoli śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z plastrem boczku i oprószoną cynamonem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz