piątek, 16 maja 2014

Tartine Bread Graham

Spróbowałam zrobić tarine na mące graham i wyszło. Jest to razowiec więc ma mniejsze pęcherzyki powietrza i jest mniej elastyczny przy składaniu niz klasyczny tartine bread. Miąższ jest bardziej zwarty, ale bardzo smaczny. 
Najlepiej upiec go w keksówce, nie tak jak klasyczny.
Niedługo jeszcze inne niespodzianki dotyczące tartine bread :)




SKŁADNIKI:
levain:
  • 2 płaskie łyżki zakwasu (pszennego lub żytniego)
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g wody
Postępujemy jak przy klasycznym tartine bread

Następnie:
  • 200 g levain
  • 700 + 50 g letniej wody
  • 1000 g mąki pszennej graham
  • 20 g soli
  • 200 g levain
  •  masło do wysmarowania formy i mąka ryżowa do jej wysypania.
Postepujemy dokładnie tak jak przy klasycznym tartine bread, tylko na koniec zamiast przekładać ciasto do koszyczków to przekładamy do keksówek ( około 25 cm długości) wysmarowanych wcześniej masłem i wysypanych mąką ryżową. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz