Spróbowałam zrobić tarine na mące graham i wyszło. Jest to razowiec więc ma mniejsze pęcherzyki powietrza i jest mniej elastyczny przy składaniu niz klasyczny tartine bread. Miąższ jest bardziej zwarty, ale bardzo smaczny.
Najlepiej upiec go w keksówce, nie tak jak klasyczny.
Niedługo jeszcze inne niespodzianki dotyczące tartine bread :)
SKŁADNIKI:
levain:
- 2 płaskie łyżki zakwasu (pszennego lub żytniego)
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g wody
Postępujemy jak przy klasycznym tartine bread.
Następnie:
- 200 g levain
- 700 + 50 g letniej wody
- 1000 g mąki pszennej graham
- 20 g soli
- 200 g levain
- masło do wysmarowania formy i mąka ryżowa do jej wysypania.
Postepujemy dokładnie tak jak przy klasycznym tartine bread, tylko na koniec zamiast przekładać ciasto do koszyczków to przekładamy do keksówek ( około 25 cm długości) wysmarowanych wcześniej masłem i wysypanych mąką ryżową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz