wtorek, 27 maja 2014

Zupa krem ze szparagów, z parmezanem

Pyszna, prosta zupa szparagowa. Możesz ją zjeść zmiksowaną na krem lub w postaci jarzynówki. Przepis zaczerpnęłam z książki Sophie Dahl " Apetyczna Panna Dahl".
Wybaczcie za zdjęcia, nie są najlepszej jakości, wiem :)


SKŁADNIKI:

  • 2 pory, tylko białe części
  • 1 szalotka
  • 1 pęczek szparagów ( czasami zastępuję część szparagów szpinakiem)
  • oliwa z oliwek(ja używam częściej oleju rzepakowego tłoczonego na zimno )
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • kawałek skórki parmezanu ( mozna zastąpić innym twardym serem np. polskim serem dziugas)
  • sól i pieprz
Pory i szalotkę drobno siekamy. Szparagi kroimy na kawałki, bez twardych dolnych końcówek. W dużym garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dusimy na nim pory i szalotkę, aż się zeszklą. Następnie wlewamy gorący bulion i dodajemy skórkę z parmezanu. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu, a w 8 minucie gotowania dodajemy szparagi. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem, wyciągamy skórkę parmezanu i zostawiamy, żeby trochę przestygła. Możemy ją zmiksować (tak lubie najbardziej) lub zostawić w postaci jarzynowej. Podajemy skropioną olejem i posypaną startym parmezanem lub innym twardym serem. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz