wtorek, 13 maja 2014

Szparagi w bekonie z jajkiem

Proste, zdrowe, pyszne. Lubie takie szparagi. 
Wy też spróbujcie (o ile już nie próbowaliście).








SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 8 średniej wielkości zielonych szparagów
  • 8 cienkich plastrów bekonu
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 2 duże lub 4 małe jajka od szczęśliwej kury
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Szparagi owijamy bekonem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż bekon będzie rumiany i chrupiący. 
W tym czasie gotujemy jajka. Wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy około 5 minut na miękko.
Wkładamy je do pojemników na jajka.  Szparagi moczymy w miękkim żółtku jemy. 

Smacznego :)



1 komentarz: