Proste, zdrowe, pyszne. Lubie takie szparagi.
Wy też spróbujcie (o ile już nie próbowaliście).
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 8 średniej wielkości zielonych szparagów
- 8 cienkich plastrów bekonu
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 2 duże lub 4 małe jajka od szczęśliwej kury
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Szparagi owijamy bekonem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż bekon będzie rumiany i chrupiący.
W tym czasie gotujemy jajka. Wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy około 5 minut na miękko.
Wkładamy je do pojemników na jajka. Szparagi moczymy w miękkim żółtku jemy.
Smacznego :)
Połączenie idealne!
OdpowiedzUsuń