piątek, 20 grudnia 2013

Prosty sernik oblany czekoladą

Jakoś nie czuję świąt w tym roku, w ogóle. Pierniczkowe ozdoby na choinkę nie upieczone, piernikowa chata również nie i chyba nic z tego nie wyjdzie. Może sernik jeszcze zdążę chociaż upiec...
Kilka dni temu wlaśnie wyszukałam ten, taki prosty.
To chyba najłatwiejszy sernik jaki robiłam i w smaku jeden z lepszych. Uważam, że czasami wystarczy kilka prostych składników, żeby smak był wyjątkowy. 
Do tego sernika nie mieliłam sera aż trzykrotnie tylko raz, bo chciałam, żeby jego struktura była wyczuwalna. Nie jest to sernik lekki, puszysty, a raczej wilgotny, zwarty i nie za słodki przede wszystkim. Dodatkowo oblałam go rozpuszczoną czekoladą z dużymi orzechami,  która nadała mu trochę więcej słodyczy. Smaki fajnie razem współgrają.
Przepis wyszukałam jeszcze w zimowym KUKBUKu z tamtego roku. 



SKŁADNIKI:
  • 1 kg wiejskiego twarogu (trzykrotnie mielonego wg przepisu, ale ja tylko raz zmieliłam)
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej ( zastąpiłam łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią)
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
polewa: 100 g mlecznej czekolady z całymi orzechami

Tortownicę ( średnica 24 cm, ale 20 cm też się sprawdziła) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Twaróg delikatnie miksujemy w dużej misce, stopniowo dodajemy cukier i wbijamy po jednym jajku. Dodajemy sól, wanilię oraz mąkę. Mase chwilę ubijamy, aż składniki się połączą, nie za długo. Wylewamy zawartość miski do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut. Upieczony sernik powinien stężeć, ale w środku pozostać jeszcze lekko luźny, nie płynny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodowki na przynajmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem robimy polewę czekoladową rozpuszczając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, po czym polewamy jeszcze ciepłą czekoladą porcje sernika. 

Smacznego :)












3 komentarze: