Zachciało nam się ostatnio czerwonego barszczu takiego jak na święta, a jak barszcz to i paszteciki. Przepis znalazłam na Moje Wypieki i szybko zabrałam się do pracy. Jedynie w farszu trochę pozmieniałam i zrobiłam z mniejszej porcji.
SKŁADNIKI(około 24 sztuki):
- 175 g letniego mleka
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 280 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
- do wierzch : 25 g roztopionego masła i ziarna np. maku ( zamiast masła użyłam jajka)
nadzienie:
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 małe cebule
- 300 g pieczarek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Najpierw robimy nadzienie: wkładamy kiszoną kapustę do garnka i zalewamy wodą tylko do jej przykrycia. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny, aż kapusta będzie miękka.
Odlewamy wodę i odciskamy z niej kapustę, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażymy na małym ogniu do zezłocenia, następnie dorzucany drobno pokrojone pieczarki i smażymy kilka minut, aż woda z nich odparuje, na koniec dorzucamy kapustę i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz zostawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie zabieramy się za ciasto.
Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka i zostawiamy na 5 minut. Drugą połowę mleka mieszamy z masłem, cukrem i jajkami. Mąkę łączymy z solą, dodajmy drożdże i resztę składników. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 25 x 45 cm około. Przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Na każdym z nich układamy po połowie farszu również wzdłuż dłuższego boku, zawijmy w rulon.
Każdy z nich kroimy na około 12 kawałków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy ponownie przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 210 stopni. Paszteciki smarujemy masłem(lub roztrzepanym jajkiem) i posypujemy np. makiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 18-20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego:)
Uwielbiam paszeteciki zwłaszcza z kapustą kiszoną i grzybami:-)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM ;d
OdpowiedzUsuń