...czyli Pasta puttanesca. Bardzo ciekawy sposób na penne od Sophie Dahl i z jeszcze ciekawszą nazwą :)
Jeden z pyszniejszych makaronów jakie jadłam, zachęcam do spróbowania.
SKŁADNIKI(2 porcje):
- 200 g makaronu penne
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
- 1/2 świeżej czerwonej chilli bez nasion, posiekanej
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 4 fileciki anchois
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
- 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku ( w oryginale była natka pietruszki )
Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek z chilii, aż się zeszklą, ale czosnek nie może się przypalić. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu. Anchois ucieramy z łyżką oliwy na pastę i dodajemy do sosu i dusimy około 20 minut.
W tym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, aż będzie all dente.
Do sosu dodajemy oliwki, a następnie makaron i mieszamy razem. Podajemy posypane dużą ilością szczypiorku (lub natki pietruszki).
Smacznego;)
Źródło:
uwielbiam ten makaron :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować to danie, wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuń