...bo z ciasta na podpłomyki. Można powiedzieć, że taki mój mały eksperyment. Nie wyszły bardzo kruche, bo moje precle były dość spore, ale jeżeli zrobicie takie malutkie to będą kruche;)
Skorzystałam z tego przepisu na ciasto.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli morskiej (lub pół zwykłej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100-125 ml wody
- dodatkowo: jedno jajko roztrzepane + sól, mak, sezam itp.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz wodę.
Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Dzielimy je na około 20 części, z każdej formujemy rulonik i składamy w precelka.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W czasie gdy będzie się nagrzewał, precelki smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut.
Smacznego:)
porywam precelka!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam ochotę na coś właśnie ''nie słodkiego ''
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuń