...po mojemu. Skorzystałam z przepisu z magazynu "Kukbuk", ale sporo w nim pozmieniałam i tak powstała moja wersja tego chlebka. Świetna przekąska do filmu, choć dużo go nie zjemy, bo jest dość pożywny przez bakalie;)
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g roztopionego masła
- 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g czekolady gorzkiej
- garść daktyli
- garść orzechów laskowych posiekanych + spora garść orzechów laskowych w całości
- garść płatków migdałowych
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, następnie dodajemy roztopione masło i serek nie przerywając miksowania. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie dodajemy w dwóch częściach do masy jajecznej miksując. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, posiekane daktyle, czekoladę i garść orzechów laskowych posiekanych. Łączymy składniki za pomocą łyżki i przekładamy ciasto do keksówki (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy całymi orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego;)
Lubię takie bakaliowe chlebki. :)
OdpowiedzUsuńpysznie ciasto!
OdpowiedzUsuńpiekłam, jest pyszny, skradł moje serce :)
OdpowiedzUsuń