poniedziałek, 6 października 2014

Placki z cukini

Zamiast tych ziemniaczanych były placki z cukini z dodatkiem papryczki chili. Podane z dressingiem jogurtowym i chrupiącym bekonem, chociać nie koniecznie musi być bekon. Placuszki same w sobie są pyszne. Zainspirował mnie ten przepis oraz Zielony Talerzyk.



SKŁADNIKI(4 porcje):
  • 1 kg cukini
  • 6 łyżek mąki np. orkiszowej
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • połowa świeżej papryczki chili posiekanej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
  • do podania 4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z sokiem z 1/2 cytryny i opcjonalnie kilka plastrów przysmażonego wędzonego bekonu

    Cukienię kroimy na ćwiartki wzdłuż i wydrążamy z niej miąższ z pestkami. Ścieramy ją na tarce z grubymi oczkami. Przekładamy do miski, zalewamy wodą z solą i odstawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy ją dokładnie na sitku. 
    Cebulę siekamy drobno i smażymy ją na odrobinie oleju, aż się zeszkli.  Następnie lączymy ją z cukinią, jajkami, mąką, papryczką chili i doprawiamy solą i pieprzem. 
    Na rozgrzany ogień nakładamy łyżką niewielkie placuszki, smażymy z dwóch stron aż się zrumienią. podajemy z dressingiem jogurtowym i chrupiącym bekonem. 

    Smacznego :)



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz