Curry to danie do którego wracam co jakiś czas, jest pyszne i trudno je zepsuć. Najbardziej lubię takie z mlekiem kokosowym, bo ze śmietanką to już nie to samo. Ostatnio znalazłam przepis na Kwesti Smaku na curry z kukurydzą, indykiem, świeżymi pomidorami i oczywiście mlekiem kokosowym. Jest super!
SKŁADNIKI ( 4 porcje):
- 500 g piersi z indyka
- 1 kukurydza
- 2 świeże pomidory
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- świeże chili, drobno posiekane
- laska cynamonu
- oliwa z oliwek
- 200 g brązowego ryżu
marynata do indyka:
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie skladniki marynaty łączymy, opłukaną i osuszoną pierś z indyka kroimy w kostke i nacieramy marynatą. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na minimum godzinę lub na noc wkładamy do lodówki. Przed smażeniem mięso ocieplamy w temperaturze pokojowej.
Kukurydzę kroimy na pół i obkrajamy z niej ziarna. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wkładamy kawałki indyka i obsmażamy ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Dodajemy do garnka przecier pomidorowy, solimy i gotujemy przez minutę. Następnie dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, cukier, laskę cynamonu i gotujemy bez przykrycia na większym ogniu przez około 20 minut, aż kukurydza i indyk będą miękkie. W międzyczasie ngotujemy ryż.
Do garnka dodajemy jeszcze pomidorym posiekane drobno chili i gotujemy na większym ogniu około 2 minuty. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem i podajemy z ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz