środa, 30 stycznia 2013

Ciasto imbirowe z polewą czekoladową

Od jakiegoś czasu oglądam nowy program Gordona Ramsay'a i bardzo mi przypadł do gustu. Podaje w nim wiele cennych rad i każdy odcinek jest poświęcony jednemu tematowi. Po obejrzeniu każdego kolejnego odcinka wszystko wydaje się być banalnie proste.
Przepis na to ciasto też właśnie wzięłam z jednego odcinka poświęconego wypiekom. Jest bardzo lekkie, mało słodkie i z nutą pikantnego imbiru. 


SKŁADNIKI:

ciasto:


  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g mąki
  • ewentualnie odrobina mleka
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, tortownicę ( u mnie o średnicy 20 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Cukier i masło ucieramy za pomocą miksera, aż masa będzie jasna i puszysta, następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Dodajemy proszek do pieczenia i ekstrakt pod koniec ucierania. 
Mąkę przesiewamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką . Jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka i mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut. 
Zdejmujemy obręcz tortownicy i pozostawiamy do wystudzenia.

krem:
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • kawałek świeżego imbiru
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie obieramy imbir i ścieramy do bitej śmietany. Mieszamy delikatnie razem i wkładamy do lodówki.

polewa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki golden syrup ( użyłam domowego)
  • 200 g  gorzkiej czekolady cienko pokrojonej
  • 50 g miękkiego masła
Do rondelka wlewamy kremówkę i golden syrup, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
W między czasie wkładamy do miski pokrojoną czekoladę i masło.  Zalewamy śmietanką i mieszamy za pomocą trzepaczki, aż polewa będzie gładka. 

Wystudzony biszkopt kroimy na pół I przekładamy kremówką z imbirem. Na koniec polewamy sporą ilością polewy czekoladowej ( radzę zrobić polewę z połowy porcji bo mi około 2/3 zostało).

Smacznego:)


8 komentarzy: