Od jakiegoś czasu oglądam nowy program Gordona Ramsay'a i bardzo mi przypadł do gustu. Podaje w nim wiele cennych rad i każdy odcinek jest poświęcony jednemu tematowi. Po obejrzeniu każdego kolejnego odcinka wszystko wydaje się być banalnie proste.
Przepis na to ciasto też właśnie wzięłam z jednego odcinka poświęconego wypiekom. Jest bardzo lekkie, mało słodkie i z nutą pikantnego imbiru.
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 175 g miękkiego masła
- 175 g cukru
- 3 jajka
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g mąki
- ewentualnie odrobina mleka
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, tortownicę ( u mnie o średnicy 20 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Cukier i masło ucieramy za pomocą miksera, aż masa będzie jasna i puszysta, następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Dodajemy proszek do pieczenia i ekstrakt pod koniec ucierania.
Mąkę przesiewamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką . Jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka i mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.
Zdejmujemy obręcz tortownicy i pozostawiamy do wystudzenia.
krem:
- 300 ml śmietanki 30 %
- kawałek świeżego imbiru
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie obieramy imbir i ścieramy do bitej śmietany. Mieszamy delikatnie razem i wkładamy do lodówki.
polewa:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki golden syrup ( użyłam domowego)
- 200 g gorzkiej czekolady cienko pokrojonej
- 50 g miękkiego masła
Do rondelka wlewamy kremówkę i golden syrup, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
W między czasie wkładamy do miski pokrojoną czekoladę i masło. Zalewamy śmietanką i mieszamy za pomocą trzepaczki, aż polewa będzie gładka.
Wystudzony biszkopt kroimy na pół I przekładamy kremówką z imbirem. Na koniec polewamy sporą ilością polewy czekoladowej ( radzę zrobić polewę z połowy porcji bo mi około 2/3 zostało).
Smacznego:)
Wspaniałe. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńPiękne ;D
OdpowiedzUsuńimbirowy śmietanowy krem - intrygujące :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Ten imbir w składzie sprawia, że mam ochotę pędzić do kuchni i piec :)
OdpowiedzUsuńA jaki program oglądasz?
Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem na tvn style:) Bardzo polecam;)
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie:-)
OdpowiedzUsuńSame tu pyszności:)
OdpowiedzUsuń