środa, 9 kwietnia 2014

Hummus z awokado

Wiosenny hummus, bo zielony. A zielony, bo z awokado. 
Dodatek apetycznie zielonego awokado sprawił, że hummus stał się bardziej świeży, lekki w smaku. 
Kromka z taką pastą skropiona olejem rzepakowym, do tego szczypta soli i pieprzu. Coś pysznego !
Pomysł i przepis na taki hummus zaczerpnęłam z tej strony

PS: niestety będę teraz tutaj rzadziej pisać, ponieważ dużo się dzieje ostatnio i braknie mi czasu na "blogowanie". I nie chodzi o to że nie gotuję i nie fotografuję, wręcz przeciwnie. Ostatnio fotografia, slow food i pieczenie chleba mnie pochłania, ale lubię to! :)

Może niedługo stworzę post o tym co się u mnie się dzieje i o convivium Slow Food Lubelskie, które nareszcie jest oficjalne:)



SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ( w oryginale oliwa z oliwek)
  • 1/4 szklanki wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładko. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Miksujemy raz jeszcze. Podajemy z odrobiną oleju, soli i pieprzu. 

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. uwielbiam tradycyjny hummus! taki zielony mnie ciekawi, bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam hummus i awokado czyli wszystko jasne ;)

    OdpowiedzUsuń