poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kasza jaglana z ciecierzycą

Moją inspiracja na śniadanie był ten przepis.  Na początku miałam zrobić wszystko dokładnie jak w oryginale, a wyszła improwizacja. I to jaka smaczna.
Oczywiście możecie zrobić tak jak w oryginale, dodając do dressingu dodatkowo łyżeczkę pasty tahini i zamiast owoców goji użyć pestek granatu i pominąć siemie lniane. Sama jestem ciekawa tego połączenia, wypróbuję w najbliższym czasie! :)



SKŁADNIKI(około 2 porcje):

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka migdałów, posiekanych
  • mała garść owoców goji
  • 2 szczypty prażonego siemienia lnianego
dressing:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego za zimno
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • szczypta soli morskiej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciecierzycę mieszamy z miodem, olejem i cynamonem, przekładamy na przygotowaną blaszkę i wkładamy do piekarnika. Prażymy około 15 minut, mieszając cieciorkę w połowie pieczenia. 
Wszystkie składniki na dressing mieszamy w miseczce.
Kaszę przekładamy do misek, na wierch kładziemy cieciorkę, migdały i owoce goji. Na koniec polewamy dressingiem.

Smacznego:)


1 komentarz:

  1. nie sądziłam, że ciecierzyca jest tak zdrowa, przynajmniej tak tu wyczytałam http://sci-med.pl/ciecierzyca/ jaglanka chyba też :)

    OdpowiedzUsuń