SKŁADNIKI:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka zimnej wody
nadzienie:
- około 1 kg jabłek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- bułka tarta
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, siekamy nożem i wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita kula. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do jabłek cynamon i skrobię ziemniaczaną.
2/3 schłodzonego ciasta wlepiamy w spód i boki tortownicy( 21 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy nadzienie z jabłek. Następnie ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Białkową pianę wykładamy na jabłka i na wierzchu tworzymy kruszonkę z pozostałego ciasta. Pieczemy w 190 stopniach przez około 50-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego;)
Uwielbiam taką szarlotkę. Poczęstuję się dość sporym kawałkiem, jeśli pozwolisz.
OdpowiedzUsuńpycha!!!
OdpowiedzUsuńdariaanna: A prosze bardzo ;)
OdpowiedzUsuńMrrr, uwielbiam taką szarloteczkę :)
OdpowiedzUsuńOh to musi byc straszne pyszne! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńale pięknie wyrośnięta
OdpowiedzUsuńSzarlotek nigdy za wiele! :D cudooo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę! Szczególnie w wersji z lodami i bitą śmietaną. Ale ta prezentuje się równie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie robiłam. Wspaniale się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho!
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale się prezentuje! I pianka jak ładnie wyszła! Mi zazwyczaj jakoś opada:/
OdpowiedzUsuńCudna ta szarlotka i taka wysoka .Super
OdpowiedzUsuń