piątek, 4 listopada 2011

Szarlotka z pianką

Coś chyba za dużo szarlotek ostatnio na moim blogu  :D a może i  nie za dużo, jak dla mnie nigdy za wiele. Ostatnio kombinuję z rożnymi szarlotkami i szukam tej ulubionej ;)



SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
nadzienie:
  • około 1 kg jabłek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • bułka tarta
  • 4 białka 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, siekamy nożem i wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita kula. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do jabłek cynamon i skrobię ziemniaczaną.
2/3 schłodzonego ciasta wlepiamy w spód i boki tortownicy( 21 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy nadzienie z jabłek. Następnie ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Białkową pianę wykładamy na jabłka i na wierzchu tworzymy kruszonkę z pozostałego ciasta. Pieczemy w 190 stopniach przez około 50-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego;)

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką szarlotkę. Poczęstuję się dość sporym kawałkiem, jeśli pozwolisz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mrrr, uwielbiam taką szarloteczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh to musi byc straszne pyszne! Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotek nigdy za wiele! :D cudooo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotkę! Szczególnie w wersji z lodami i bitą śmietaną. Ale ta prezentuje się równie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takiej nie robiłam. Wspaniale się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ wspaniale się prezentuje! I pianka jak ładnie wyszła! Mi zazwyczaj jakoś opada:/

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudna ta szarlotka i taka wysoka .Super

    OdpowiedzUsuń