czwartek, 5 czerwca 2014

Jaglane muffinki czekoladowe

Nie wyobrażałam sobie, że to będzie aż tak pyszne. Bo jest, naprawde !
Kasza jaglana na słodko jest rewelacyjna, w połączeniu z czekolada w cieście i z orzechami w kremie. Cudowne są. Przepis na babeczki mam ze strony "Gotuj zdrowo". Częściowo zmieniłam. 



SKŁADNIKI (około 20 babeczek):
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki dowolnej mąki (użyłam kukurydzianej)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 6 daktyli bez pestek
  • 3 jajka, bialka oddzielone od żółtek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 lyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej do ubijania białek
krem jaglany:
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 6 daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • szczypta cynamonu
dodatkowo:
  • truskawki i listki świeżej mięty np. czekoladowej
Makę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, cynamon, kurkumę i kardamon.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami.
Do miski wkładamy żółtka i cukier, ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy stopniowo suche składniki i olej ciągle ucierając.
Do rondelka dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, daktyle i jogurt. Podgrzewamy kilka minut i miksujemy na gładko za pomocą blendera. Dodajemy do mocno ciepłej masy czekolade i mieszamy, aż się rozpuści. Zostawiamy do przestygnięcia i łączymy z wcześniej ucieranymi żółtkami z mąka i olejem. 
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i łączymy z ciastem. Delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. 
Gotową mieszankę nakąłdamy za pomocą łyżki do przygotowanych foremek i wkładamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut. Wyciagamy z piekarnika i studzimy.
A w tym czasie przygotowujemy krem jaglany: kasze jaglaną łączymy z mielonymi orzechami laskowymi, szczyptą cynamonu i podgrzanym jogurtem z daktylami. Wszystko blendujemy na gładki krem. Gdy będzie za gęsty, możemy dodać trochę wody i zmiksować raz jeszcze. Gotowy krem nakładamy na przestudzone muffinki i dekorujemy truskawką i miętą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz