SKŁADNIKI(2 porcje):
- 0,5 kg żeberek
- sól i pieprz
marynata:
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- szczypta mielonych goździków
do podania: ryż z dodatkiem octu balsamicznego i sosu sojowego.
Dzień przed pieczeniem przygotowujemy marynatę, łączymy wszystkie jej składniki.
Żeberka kroimy na kawałki z pojedynczą kością, wkładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy je z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180 stopniach. Żeberka wykładamy do naczynia żaroodpornego i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny, często odwracając. Gotowe żeberka powinny być zrumienione z obu stron i odchodzić od kości.
Smacznego;)
Bardzo lubię żeberka z takim bukietem przypraw. Pyszności!
OdpowiedzUsuńAromatyczne żeberka, czy może być lepszy pomysł na obiad? :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna wersja żeberek. Korzenno-sojowo-imbirowe smaki pasują do tego mięsa :)
OdpowiedzUsuń