sobota, 10 listopada 2012

Żeberka w sosie sojowym, imbirze i goździkach...

... i w kilku innych dodatkach, aby smak żeberek był doskonały. Jest to danie które, aż się prosi, żeby jeść palcami i z dodatkiem ryżu. Przepis zaczerpnięty z  Kwestii Smaku, choć trochę inaczej przyrządzony. Bardzo wam polecam;)



SKŁADNIKI(2 porcje):
  • 0,5 kg żeberek
  • sól i pieprz
marynata:
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
do podania: ryż z dodatkiem octu balsamicznego i sosu sojowego.

Dzień przed pieczeniem przygotowujemy marynatę, łączymy wszystkie jej składniki.
Żeberka kroimy na kawałki z pojedynczą kością, wkładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy je z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180 stopniach. Żeberka wykładamy do naczynia żaroodpornego i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny, często odwracając. Gotowe żeberka powinny być zrumienione z obu stron i odchodzić od kości. 

Smacznego;)




3 komentarze:

  1. Bardzo lubię żeberka z takim bukietem przypraw. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatyczne żeberka, czy może być lepszy pomysł na obiad? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna wersja żeberek. Korzenno-sojowo-imbirowe smaki pasują do tego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń