wtorek, 12 marca 2013

Ciasto czekoladowe z majonezem

Zawsze mnie ciekawił smak ciasta z dodatkiem majonezu. I jak się przekonałam nie ma on w ogóle wpływu na smak ciasta, ale na jego konsystencję, jest bardziej wilgotne. Jest również bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, co też jest jego atutem szczególnie, gdy mamy totalny brak czasu.
Przepis zaczerpnęłam z Ziołowego Zakątka.



SKŁADNIKI:
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 g pasty waniliowej ( zastąpiłam ekstraktem)
  • 85 g majonezu
  • 105 ml wody
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, tortownicę ( użyłam o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy ze sobą.
Jajka cukier i waniliową pastę ubijamy mikserem przez minutę na średniej prędkości. Zwiększamy prędkość i ubijamy jeszcze 5 minut, aż masa będzie jasna Zbieramy szpatułką masę ze ścianek, po czym ubijamy jeszcze 5 minut, aż masa stanie się ciągnąca. 
Dodajemy następnie majonez i ubijamy chwilę, po czym dodajemy suche składniki i wodę w dwóch partiach, na przemian. 
Przekładamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 10-20 minut, albo dłużej w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzać za pomocą wykałaczki. 

Smacznego:)



3 komentarze:

  1. Widziałam już to ciasto właśnie na Ziołowym Zakątku ale jakoś ten majonez mnie odstrasz bo praktycznie majonezu w domu nie używam:-). Mimo wszystko ciasto pięknie Ci wyrosło:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujące, wygląda bardzo apetycznie i sprawia wrażenie wilgotnego, tak jak lubię. Trochę jednak mnie ten majonez niepokoi, ale chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie, jeszcze nie słyszałam o cieście czekoladowym z majonezem... :D

    OdpowiedzUsuń