wtorek, 6 września 2011

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami



SKŁADNIKI:
  • 150 g masła, o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka 
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 500g śliwek
  • Płatki migdałowe do dekoracji
WYKONANIE:


Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, miksując.

Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, poukładać śliwki nacięciem do góry,  posypać migdałami.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz