poniedziałek, 20 lipca 2015

Jagodzianki

Nie było mnie tu dawno, a to dlatego że pilnie uczyłam sie do obrony, a później na egzamin wstępny. Wyszło wszystko pomyślnie, ponieważ już od września/października będę pisała tutaj z mojego nowego miejsca. Dostałam się na studia magisterskie do Warszawy i to będzie moje nowe miasto. Cieszę się bardzo od piątku.
A teraz do rzeczy :)

Sezon na jogody w pełni, więc nie mogło zabraknąć jagodzianek ! Upiecznie koniecznie !


SKŁADNIKI (12 sztuk):
jagody:
  • 300 g  czarnych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
  • 25 g cukru
  • 30 g masła roztopionego
lukier:
  •  sok wyciśnięty z ½ cytryny  
  • około ¾ -1 szklanki cukru pudru

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujmy na prostokąt i kroimy na 16 równych kwadratów.
Jagody łączymy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nakładamy po kopiastej łyżce na każdą porcję ciasta. Rogi ciasta składamy po przekątnej do środka i sklejamy tak, żeby nie było żadnego otworu na wierzchu i układamy na balaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie robimy kruszonkę. Roztopione masło łączymy z cukrem i mąką, do momentu uzyskania okruchów.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce, ale nie do całkowitego wystudzenia. Powinny być jeszcze lekko ciepłe.
W tym czasie robimy lukier ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem. Przestudzone jagodzianki polewamy lukrem i podajemy jeszcze ciepłe. 

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Piękne te twoje jagodzianki, pierwszy raz widzę kwadratowe, ale fantastycznie to wygląda
    Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ! Dla mnie kwadratowa forma jagodzianek jest wygodniejsza przy składaniu :)

      Usuń
  2. Są niesamowite! Jak ja lubię takie bogate jagodzianki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, a najlepiej takie w których jest jak najmniej ciasta i mnóstwo jagód :)

      Usuń
  3. Cześć. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły zabawy znajdują się tutaj: https://yourbetterchoice.wordpress.com/2015/07/25/poznajmy-sie-lepiej-czyli-liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń