poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Golden syrup

Po co przepłacać w sklepie jeżeli można zrobić ;D
Przepis z mojewypieki.blox.pl







SKŁADNIKI:
  • 200 g cukru
  • 50 g wody
W większym garnuszku gotujemy cukier z wodą, na średniej mocy. Gotujemy do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i złocista. Zdejmujemy z palnika.
NASTĘPNIE :
  • 1 kg cukru
  • 600 g wrzącej wody
  • sok z jednej cytryny


Do karmelu ostrożnie wlewamy  wrzącą wodę . Wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu przez 45 minut , aż syrop  trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i podgotować. Jeśli będzie zbyt  gęsty wystarczy dodać goracej wody i wymieszać.
Studzimy, przelewamy do słoiczków. Przechowujemy w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie około 1 litra golden syrupu.
Smacznego :D

niedziela, 21 sierpnia 2011

Ciasto Marchewkowe z kremowym twarożkiem

Chyba polubiłam marchewkę w ciastach . Ostatnio mam sporo czasu na wykazywanie się w kuchni, staram się próbować ciagle nowych rzeczy, ciesze się jak dziecko, gdy mi coś wyjdzie zważając na to ze jestem początkująca w tej dziedzinie. Gotowanie sprawia mi wielka przyjemność a jeszcze większą gdy gotuje dla bliskich mi osób ;)




Przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl




SKŁADNIKI:

ciasto:
  • 1 szklanka (250 ml) oleju
  • 160 g jasnego brązowego cukru(ja dodałam biały ponieważ nie miałam takiego)
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3 szklanki ubitej startej marchwi (720 g)
  • 1 szklanka (120 g) posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
krem:

  • 30 g masła miękkiego
  • 80 g kremowego twarożku 
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka i stopniowo olej, ubijać. Całość przelać do większej miski, dodać marchew, orzechy, na końcu wsypać suche składniki. Wymieszać dokładnie.
Całość wyłożyć do formy o średnicy 24 cm, piec od 60 - 75 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Wszystkie składniki na polewę zmiksować. Równo rozprowadzić po wystudzonym cieście. 
Smacznego :)

piątek, 19 sierpnia 2011

Tort Tiramisu

Specjalny tort na urodziny mojej mamy. Przepis pochodzi z : mojewypieki.blox.pl


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
DO NASĄCZENIA:
  • 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
  • 80 ml likieru kawowego
SKŁADNIKI NA MASE:
  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce
WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/2 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć resztą kawy.Wyłożyć resztę masy i posypać czekoladą. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Smacznego:D


czwartek, 18 sierpnia 2011

Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Ciasto mojego autorstwa a przynajmniej nigdzie o takim nie czytałam :P  Chyba wyszło całkiem dobre bo wszystkim smakowało :)


SKŁADNIKI:


  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek 
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • około 100 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm, następnie ułożyć pokrojone truskawki. 
Masło, 3 łyżki mąki oraz wiórki połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę wyłożyć na ciasto. Piec około 25-30 minut w 190 stopniach do tzw suchego patyczka.

Smacznego :D




Babeczki z budyniem i owocami

Od nie dawna zaczęłam się interesować kuchnią. Zainspirował mnie do tego blog: mojewypieki.blox.pl i właśnie z niego pochodzi przepis na bardzo proste i smaczne  babeczki.


SKŁADNIKI:



  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g chłodnego masła/margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie Budyniu
  • Dowolne owoce( u mnie truskawki)
WYKONANIE:

Mąkę, cukier, masło żółtka połączyć i szybko zagnieść ciasto. Umieścić w lodówce na 30 min. 
Ciastem wylepić około 20 foremek na babeczki wysmarowanych roztopionym tłuszczem. Piec w temperaturze 200 stopni około 15 min.
Następnie ugotować budyń z połowy mleka zalecanego na opakowaniu, wypełnić gorącym budyniem babeczki i udekorować owocami.

Smacznego :D